[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Кобзар  
Форум » Запитання - відповідь » Загальні питання » Допомога постраждалим від стихійного лиха
Допомога постраждалим від стихійного лиха
КобзарДата: Чт, 06.06.2013, 21:30 | Повідомлення 1
Група: Администраторы
Повідомлень: 34
Статус: Offline
Відповіді на найпоширеніші запитання відносно виплат допомоги постраждалим від стихійного лиха
1. Як отримати допомогу?
Допомога надається за списками, які складають та затверджують виконавчі органи місцевих рад та райдержадміністрації, тож потрібно звертатися туди.
Не пізніше ніж за день після реєстрації заяви до Вашої оселі приїде комісія, що утворюється органом місцевого самоврядування і складається з його представників, і визначить, до якої категорії відноситься Ваш будинок. Відповідно до визначеної категорії виплачується допомога. Допомога виплачується власнику житла (будинку чи квартири) на сім’ю.

2. Які суми допомоги передбачені для постраждалих?
Постраждалі родини поділені на три категорії.
І категорія – сім’ї, в яких житловий будинок (квартиру) зруйновано, або він не підлягає відновленню, чи сім’я підлягає відселенню з житлового будинку (квартири) у зв’язку з тим, що він розташований у зоні підвищеного ризику (пошкоджений житловий будинок (квартира), який може бути протягом найближчого часу підтоплений, або житловий будинок (квартира), який протягом найближчого часу може бути пошкоджений внаслідок зсуву);
ІІ категорія – сім’ї, в яких пошкоджений житловий будинок (квартира) підлягає капітальному ремонту або має істотні пошкодження (непридатні для експлуатації підлога, віконні та дверні блоки, внутрішньобудинкові мережі газо -, водо -, електропостачання, має місце відшарування зовнішньої або внутрішньої штукатурки);
ІІІ категорія – сім’ї, в яких пошкоджений житловий будинок (квартира) підлягає поточному ремонту та втрачене майно.
Уряд виплачує допомогу у три етапи (трьома траншами). Перші два – авансові платежі, третій – остаточна сума допомоги, яка буде розраховуватися індивідуально.
Виплати по першому траншу розпочалися одразу після того, як сталося стихійне лихо, і мали на меті забезпечити постраждалих коштами для існування в перші дні.
Для І категорії допомога з першого траншу складала 5000 гривень, для ІІ категорії – 2500 гривень, для ІІІ категорії – 1000 гривень.
Щоб надати допомогу якнайшвидше, ці гроші Уряд взяв з резервного фонду, тому суми відносно невеликі.
Другий транш вже був забезпечений коштами з Держбюджету, тому допомога за ним виплачується у підвищених розмірах згідно з рішенням Уряду: для І категорії 50000 гривень, для ІІ категорії – 20000 гривень, для ІІІ категорії – 5000 гривень. З цих сум вираховується сума першого траншу, тобто якщо Ви належите до ІІІ категорії і вже встигли отримати 1000 гривень, за другим траншем Ви отримаєте 4000 гривень. Повертати вже отримані кошти не потрібно.
3 транш (остаточні суми допомоги) виплачується після індивідуального обстеження будинку комісією виходячи з положень Постанови КМУ №707
1) для першої категорії постраждалих сімей виходячи з 2000 гривень за один кв. метр загальної площі зруйнованого житлового будинку (квартири) або житлового будинку (квартири), який не підлягає відновленню, або житлового будинку (квартири), з якого сім’я підлягає відселенню у зв’язку з тим, що він розташований у зоні підвищеного ризику (пошкоджений житловий будинок (квартира), який може бути протягом найближчого часу підтоплений, або житловий будинок (квартира), який протягом найближчого часу може бути пошкоджений внаслідок зсуву), для другої категорії — 335 гривень за один кв. метр фактично пошкодженої загальної площі житлового будинку (квартири), який підлягає ремонту. При цьому до розрахунку включається не більше ніж 60 кв. метрів загальної площі житлового будинку (квартири).
2) усім категоріям (першої, другої, третьої) постраждалих сімей незалежно від вже проведених виплат (включаючи і розрахункові розміри виплат за один кв. метр загальної площі), а також іншим постраждалим сім’ям у зв’язку із:
зруйнуванням та пошкодженням господарських будівель з розрахунку 50 гривень за один кв. метр загальної площі. При цьому до розрахунку включається не більше ніж 30 кв. метрів загальної площі будівлі;
втратою майна в сумі 1 тис. гривень (крім третьої категорії постраждалих сімей, яким зазначена сума врахована в авансовій сумі 5 тис. гривень);
втратою сільськогосподарської продукції на присадибних ділянках та городах з розрахунку 50 гривень за одну сотку. При цьому до розрахунку включається не більше ніж 30 соток загальної площі присадибної ділянки та городу;
загибеллю:
великої рогатої худоби з розрахунку 2 тис. гривень за одну тварину;
молодняку великої рогатої худоби з розрахунку 800 гривень за одну тварину;
свиней з розрахунку 500 гривень за одну тварину;
коней з розрахунку 2 тис. гривень за одну тварину;
овець з розрахунку 300 гривень за одну тварину;
бджіл з розрахунку 200 гривень за одну бджолосім’ю.
Остаточна сума допомоги зменшується на суми авансових платежів, отриманих до цього.

3. Представники місцевої влади вимагають грошей за складання актів про збитки та внесення в списки постраждалих. Чи правомірні їхні дії?
Ні, складання списків є безкоштовним. Посадовець, який вимагає за це грошей – скоює злочин. Повідомляйте про такі факти за лініями довіри МВС.

4. Куди звертатися, якщо місцева влада відмовляється приймати заяву на отримання допомоги? Що робити, якщо місцева влада не видає призначену допомогу, видає її не в повному обсязі чи затримує виплату?
Звертайтеся на гарячу телефонну лінію Кабміну: 8(044) 256-78-08 (з усієї України дзвінки безкоштовні). Кожна скарга фіксується і в обов’язковому порядку розглядається представниками відповідних міністерств та відомств.

Наведений порядок стосувався ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у західних областях України.
прес-служба Мінпраці та соціальної політики України
 
КобзарДата: Чт, 06.06.2013, 22:16 | Повідомлення 2
Група: Администраторы
Повідомлень: 34
Статус: Offline
Зразок заяви, яка подається до органу місцевого самоврядевання - сільської ради
Голові
Новоградківської сільської ради
Балденкову В. Г.                                                                                                                                ______________________________
проживаю:_____________________
с. Новоградківка
Овідіопольського району Одеської обл.
індекс 67830
тел. ___________________________

Заява

Звертаюсь про надання матеріальної допомоги для компенсаціїшкоди, завданої надзвичайною ситуацією, ураганом, що бушував 31 травня поточного року, об'єктам житлової нерухомості які належать мені та членам моєї  сім’ї і розташовані за адресою: ___________________________, с. Новоградківка, Овідіопольського району, Одеської області.

Додатки:
-        копія паспорта (1, 2 та 11 стор.);
-        копія ідентифікаційного номера;
-

___________  2013 року              ________                    ______________

Файл з текстом заяви для завантаження
Прикріплення: __.doc (26.0 Kb)
 
КобзарДата: Пт, 07.06.2013, 07:28 | Повідомлення 3
Група: Администраторы
Повідомлень: 34
Статус: Offline
ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ І ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС СТИХІЙНОГО ЛИХА

До явищ стихійного лиха, які можливі на території України відносяться: землетруси; повені (паводки; підтоплення; катастрофічне затоплення); селеві потоки; зсуви; сильний вітер (ураган, смерч), снігопад, хуртовина, бурі та інші явища природи, що виникають як правило раптово. До них можна також віднести і пожежі. Вони порушують нормальну життєдіяльність людей, руйнують і знищують матеріальні цінності, а іноді призводять до загибелі людей. 
Про загрозу виникнення стихійного лиха населення сповіщається через мережу провідного мовлення (через квартирні і зовнішні гучномовці), а також через місцеві радіомовні станції, телебачення і, якщо дозволяє час, через засоби друку. В інформації вказується характер можливого надзвичайного явища, його масштаби, час виникнення і можливі наслідки, а також рекомендується, що необхідно робити до і під час стихійного лиха.
Кожний громадянин, який опиниться у районі стихійного лиха, зобов’язаний проявляти самовладання, особистим прикладом впливати на оточуючих, а за необхідності припиняти випадки грабежів, мародерства та інших порушень законності. 
Надавши першу допомогу членам сім’ї, оточуючим і самому собі, громадянин повинен брати участь в ліквідації наслідків стихійного лиха, використовувати для цього особистий транспорт, інструмент, медикаменти, перев’язочний матеріал і т.п.

Ураган (смерч, гроза, злива) 

Ураган - це вітер великої руйнівної сили і значної тривалості, швидкість якого 33 м/с і більше. 
Смерч - це висхідний вихор повітря, яке швидко обертається, що має вигляд темного стовпа діаметром від декількох десятків до сотень метрів з вертикальною, іноді вигнутою віссю обертання. 
Гроза – це атмосферне явище, що пов’язано з розвитком потужних купчасто-дощових хмар, що супроводжується багаторазовими електричними розрядами між хмарами і земною поверхнею, звуковими явищами, сильними опадами, нерідко з градом . 
Злива - короткочасні атмосферні опади великої інтенсивності. 
З отриманням штормового попередження негайно слід удатися до проведення запобіжних робіт: зміцнити не досить тривкі конструкції, зачинити двері, приміщення на горищі, слухові вікна, вентиляційні отвори. Великі вікна і вітрини необхідно оббити дошками. Шибки заклеїти смужками паперу або тканини, а якщо можливо, вийняти. Двері і вікна з підвітряної сторони залишити відкритими, щоб урівноважити внутрішній тиск у будівлі. З дахів, балконів, лоджій прибрати предмети, які при падінні можуть заподіяти людям травмувань. 
Якщо є можливість і необхідність, треба вимкнути комунальні енергетичні мережі, відкрити допоміжні люки для пропускання води. З легких споруд людей перевести у більш міцні будівлі або укрити в захисних спорудах цивільного захисту. 
Припинити зовнішні роботи. Запастися електричними ліхтарями, гасовими лампами, свічками. Доцільно створити запаси води на 2-3 доби, підготувати похідні плитки, гасівки, примуси. Не забувати запастися продуктами харчування і медикаментами, особливо перев’язочними матеріалами; радіоприймачі і телевізори тримати постійно ввімкненими. 
Знаходячись у будинку, слід стерегтися поранень осколками скла, що розлітається. Для цього треба відійти від вікон і встати впритул до простінку. Можна використовувати також міцні меблі. Найбільш безпечним місцем є сховища ЦО, підвали або внутрішні приміщення перших поверхів цегляних і кам’яних будинків. Не можна виходити на вулицю одразу ж після послаблення вітру, тому що через кілька хвилин порив може повторитися. Якщо це все-таки необхідно, треба триматися подалі від будівель і споруд, високих парканів, стовпів, дерев, щогл, опор, проводів. 
Заборонено знаходитися на шляхопроводах, наближатися до місць зберігання легкозаймистих або сильнодіючих отруйних речовин.
Слід пам’ятати, що частіше всього в таких умовах люди зазнають травмувань від уламків скла, шиферу, черепиці, покрівельного заліза, зірваних шляхових знаків, від деталей оздоблень фасадів і карнизів, від предметів, що зберігаються на балконах і лоджіях.
Якщо ураган (смерч) застав вас на відкритій місцевості, ліпше за все сховатися у канаві, ямі, яру, будь-якій виїмці: лягти на дно заглиблення і щільно притулитися до землі. Знаходитись у пошкодженій будівлі небезпечно: вона може обвалитися під новим натиском вітру.
Особливо слід стерегтися розірваних електропроводів: не виключена імовірність того, що вони під напругою.
Ураган (смерч) може супроводжуватися грозою (бурею). Ухиляйтесь від ситуацій, при яких збільшується імовірність ураження блискавкою: не укривайтеся під деревами, які стоять окремо; не підходьте до ліній електропередач і т.п. 
Головна умова – не піддаватися паніці. Діяти грамотно і свідомо, утримуватися від нерозумних вчинків, надавати допомогу потерпілим.
 
Форум » Запитання - відповідь » Загальні питання » Допомога постраждалим від стихійного лиха
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 21
Форма входу
Корисні посилання