Головна » 2013 » Червень » 22 » Україна готується зустріти Зелену неділю
10:54
Україна готується зустріти Зелену неділю

У неділю, 23 червня, православні відсвяткують одне з найважливіших церковних свят - Святу Трійцю. Святкування Трійці встановлене на честь сходження Святого Духа на апостолів у вигляді вогненних язиків. Після Різдва і Воскресіння Христа це свято - найголовніше і святкується на 49 день після Великодня.

У народі Трійцю називають Зеленою неділею. Збирають букети з гісопу, меліси, м'яти, осоки, щоб принести до церкви, а потім - прикрасити будинок. Зелень символізує життя. На Русі вірили, що трави після освячення в церкві отримують цілющу силу, тому з м'яти і меліси радять заварювати чай і навіть роса, зібрана на Трійцю, має цілющу силу. В Україні свято Трійці тісно пов'язане з проводами весни і зустріччю літа - Зеленими святами. Тиждень перед Трійцею називається "зеленим", а три дні перед Трійцею і три дні після неї власне і носять назву Зеленого тижня. Під час Зелених свят квітне овес, люди прикрашають зеленню і квітами свої будинки, дівчата плетуть вінки.

Святкування Трійці встановлене на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке передрікав Христос іще до свого Вознесіння. Сходження Святого Духа підтверджує опіку і турботу Триєдиного Бога про світ: Бог Батько створив наш світ, Бог Син врятував людей від влади диявола, Бог Дух Святий благословив світ за допомогою можливості проповіді заповіді Христа через Церкву.

У Євангелії, сходження Святого Духа на апостолів описується як полум'я, що не обпалює, яке поглинуло кожного з апостолів, після чого вони отримали незвичайний дар розмовляти мовами, яких вони досі не знали. Численні паломники, які прийшли на свято до Єрусалиму з різних кінців землі, змогли почути Святе Євангеліє рідною мовою. Апостоли і їх послідовники отримали можливість нести слово Христове і проповідувати його в усьому світі мовами, рідними для всіх народів. Тому спочатку свято Трійці відзначається як день встановлення Церкви Христової.

На свято церкви прикрашають зеленими гілками берези, липи, інших дерев, а також травами і букетами квітів, які є ознакою життя, оновленням душі і символом життєдайного Святого Духа. Як природа оновлюється зеленню і квітами, так і християни оновлюються силою Духа Святого.

На П'ятидесятницю українці прикрашають свої оселі зеленню: ставлять у вази різнотрав'я і польові квіти, виготовляють букети з гілок дерев і запашних трав і прикрашають ними образи та ікони, а також стелять запашну зелень у світлиці.

Після Божественної літургії здійснюється особлива вечірня, священик повертається до парафіян лицем, стає на коліна у Царських воротах і читає молитви, парафіяни також встають на коліна. Ці уклінні молитви у свято Трійці читаються вперше після Великодня. До величання у цей день виставляють ікону Трійці. Напередодні Трійці, у Троїцьку суботу, здійснюється поминання покійних, а у понеділок, одразу після Трійці, святкується День Святого Духа.

Категорія: Україна | Переглядів: 719 | Додав: Кобзар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 21
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Корисні посилання