20:04 14 серпня Маковія. Медовий Спас | |
Свято Маковія одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. На Маковія кожний ніс до церкви букет квітів, у якому обов'язково були великі достиглі голівки маку. Такий букет називали «маковійчик» або «маковійка» і до нього додавали чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрів батіг, полин, деревій. «Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але додавали в букет і лісові. Маковійчик складався з чебрецю, чорнобривців, васильків, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв'язували червоною стрічкою. Голівки маку в'язали в окремий букет - вважалось, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть. Кожна квітка у маковійці мала своє значення. М'ята оберігала сім'ю від усякої напасті й додавала здоров'я, ласкавці — щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин. Після освячення квіти та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся. На Маковія готують пісний борщ з грибами. Віруючі намагаються зранку нічого не їсти, аж поки не вип'ють свяченої води. Обрядовою їжею цього дня є «шулики», або «ломанці». Готують їх так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і свіжовикачаним заливають медом з перетертим маком. Цю страву залюбки їдять діти. Всі чоловіки повинні з'являтися на це свято у козацькому одязі. Для тих, хто не зміг прийти до церкви і розділити радість свята надаємо відеофрагменти https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2gnLEMOqJHE https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=n2BM2HNG0WQ | |
|
Всього коментарів: 0 | |