[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Кобзар  
Форум » Діяльність органу місцевого самоврядування » Порушення закону посадовими особами Новоградківської с/ради » Справа № 509/1558/13-а 23 травня 2013 року (П О С Т А Н О В А суду)
Справа № 509/1558/13-а 23 травня 2013 року
КобзарДата: Пн, 09.09.2013, 08:37 | Повідомлення 1
Група: Администраторы
Повідомлень: 34
Статус: Offline
Справа № 509/1558/13-а
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
          23 травня 2013 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:
          Курочки В.М.
          при секретарі Задеряки Г.М.
          розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в смт. Овідіополь адміністративний позов ОСОБА_2 до Новоградківської сільської ради Овідіопольського району Одеської області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії,-
В С Т А Н О В И В:
В квітні 2013 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом в якому зазначив, що 03 квітня 2013 року він звернувся до голови Новоградківської сільської ради Овідіопольського району Балденкова В.Г. з запитом про надання йому для ознайомлення та зняття копій розпоряджень голови Новоградківської сільської ради за 2011, 2012 та 2013 роки. 09 квітня 2013 року позивачем отримано повідомлення про відмову у задоволенні його запиту, оскільки запит не відповідає вимогам ст. 19  Закону України «Про доступ до публічної інформації».
З наведених підстав ОСОБА_2 просив суд визнати дії відповідача протиправними та зобов'язати його надати інформацію відповідно до запиту.  
В судовому засіданні позивач позов підтримав та просив задовольнити його в повному обсязі.
Відповідач позов визнав.
Суд вважає, що позов підлягає задоволенню  з наступних підстав.
Згідно з положеннями Конституції України найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її права і свободи та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, а їх утвердження і забезпечення є головним обов'язком держави (стаття 3), права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними (стаття 21), їх зміст і обсяг при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не може бути звужений (стаття 22).
Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
У відповідності до положень ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю порушені її права, свободи або інтереси.
Статтею 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено - доступ до інформації забезпечується шляхом надання інформації за запитами на інформацію.
Приписами ст. 71 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.
Згідно із ч. 4 п. 18 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільський, селищний, міський голова забезпечує на відповідній території додержання законодавства щодо розгляду звернень громадян та їх об`єднань.
Відповідно до п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський, селищний, міський голова видає розпорядження у межах своїх повноважень.
Статтею 32 Закону України «Про інформацію» передбачено - органи законодавчої, виконавчої та судової влади України, їх посадові особи, зобов'язані надавати інформацію, що стосується їх діяльності, письмово, усно, по телефону чи використовуючи публічні виступи своїх посадових осіб.  
Відповідно до ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» : запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Письмовий запит подається в довільній формі. Запит на інформацію має містити : ім`я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є, загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо, підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.
Згідно зі ст. 22 ч. 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту в таких випадках розпорядник інформації не володіє і не зобов'язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит, інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до ч. 2 ст. 6 цього Закону, особа, яка подала запит на інформацію, не оплатила передбачені ст. 21 цього Закону фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком, не дотримано вимог до запиту на інформацію, передбачених ч. 5ст. 19 цього Закону.
З матеріалів справи вбачається, що 03 квітня 2013 року ОСОБА_2 звернувся до голови Новоградківської сільської ради Овідіопольського району Балденкова В.Г. з запитом про надання йому для ознайомлення та зняття копій розпоряджень голови Новоградківської сільської ради за 2011, 2012 та 2013 роки. При цьому запит позивача про надання інформації відповідав наведеним вище положенням ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації».(а.с. 5).
Листом від 03 квітня 2013 року відповідач відмовив позивачу в наданні інформації з тих підстав, що його запит не відповідає вимогамст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме: в ньому не зазначено загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит (якщо запитувачу це відомо). (а.с. 6).
           Відмова відповідача в надані позивачу доступу до інформації з наведених підстав є незаконною, порушує законні права позивача на доступ до публічної інформації, у зв'язку з чим, позов підлягає задоволенню .
          На підставі ст. 94 КАСУ, з бюджету Новоградківської сільської ради на користь позивача підлягають стягненню судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 35 грн.
Керуючись ст. ст. 670,71,94128,158-163 КАС України, ст. 32 Закону України «Про інформацію», ст. ст. 1,4,5,19,22,23 Закону України «Про доступ до публічної інформації»ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», суд, -
                                                      ПОСТАНОВИВ :
           Адміністративний позов ОСОБА_2 задовольнити.
           Визнати протиправною відмову голови Новоградківської сільської ради Овідіопольського району Одеської області у задоволенні запиту ОСОБА_2 від 03 квітня 2013 року щодо надання йому для ознайомлення та зняття копій розпоряджень голови Новоградківської сільської ради за 2011, 2012 та 2013 роки.
          Зобов'язати голову Новоградківської сільської ради Овідіопольського району Одеської області надати ОСОБА_2 для ознайомлення та зняття копій розпорядження голови Новоградківської сільської ради за 2011, 2012 та 2013 роки
          Стягнути з бюджету Новоградківскьої сільської ради Овідіопольського району Одеської області на користь ОСОБА_2 витрати зі сплати судового збору 35 грн.
          Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду, через Овідіопольський райсуд Одеської області протягом 10 днів з дня оголошення.
Суддя В.  М. Курочка
 
Форум » Діяльність органу місцевого самоврядування » Порушення закону посадовими особами Новоградківської с/ради » Справа № 509/1558/13-а 23 травня 2013 року (П О С Т А Н О В А суду)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 21
Форма входу
Корисні посилання